‘Zuivelimport China blijft hard groeien’

Geplaatst door op zondag, 24 augustus 2014 in blog | 1 reactie
‘Zuivelimport China blijft hard groeien’

De import van zuivel door China groeit de komende jaren hard. In 2020 zal het land 70 procent méér zuivel invoeren dan afgelopen jaar. Belangrijke oorzaak: de groei van de binnenlandse melkproductie in China stagneert.

Dat zegt Susan Kilsby, senior analist van Agrifax, de data- en analysedienst van de Nieuw-Zeelandse effectenbeurs NZX. Kilsby produceerde een rapport na een uitgebreid onderzoek in China, waar ze sprak met boeren, producenten en handelaren en conferenties bezocht.

Volgens Kilsby groeit de Chinese zuivelimport van 25 naar 30 procent in 2020. In dat jaar zal het land 20 miljoen ton aan zuivel invoeren.

Te ambitieus
Kislby stelt vast dat de groei van de melkproductie in China zelf stagneert. “De groeidoelstellingen van de Chinese overheid voor de eigen melkproductie zijn veel te ambitieus,” aldus Kilsby. Ze geeft in haar rapport aan dat de Chinese overheid in 2015 een productie van 50 miljoen ton melk wil realiseren, een groei van 40 procent ten opzichte van de afgelopen jaren. Kilsby: “Dat wordt niet gehaald.”

Dat ligt vooral aan de mislukte groeistrategie van de overheid. Sinds het melamineschandaal in 2008 ligt de nadruk op verbetering en borging van de kwaliteit en vergroting van de productie. Om beide doelstellingen te realiseren is gekozen voor de strategie van schaalvergroting, maar dat proces is vastgelopen, aldus Kilsby. Een op de vijf Chinese koeien staat op bedrijven van duizend koeien en meer, de overige staan nog aan het touw bij kleine boeren.

Duur
De Chinezen hebben voorts ondervonden dat de opschaling en kwaliteitsverbetering van de productie veel geld kost. Zoveel, dat de in eigen land geproduceerde melk duur wordt. De grote melkveebedrijven krijgen twee keer zo veel voor hun rauwe melk betaald dan melkveehouders in Nieuw-Zeeland, aldus Kilsby. “En het is moeilijk om de eigen productie te laten groeien, als import goedkoper is.”

Hoewel Nieuw-Zeeland door een vrijhandelsovereenkomst met China een sterke positie heeft op de Chinese zuivelmarkt, voorziet Kilsby dat de concurrentie zal toenemen. Ze noemt daarbij de Russische importban, waardoor Westerse producenten andere afzetmarkten zoeken voor hun zuivel.

 

Dit bericht verscheen op de website van ZuivelZicht

1 Reactie

  1. Max Verdienen
    1 maart 2015

    China kan de uitkomst zijn voor Nederlandse boeren. Als de zuivelprijzen hier alsmaar laag blijven dan zullen we gewoon aan China moeten verkopen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie