Onrust over dalende zuivelprijzen

Geplaatst door op vrijdag, 8 augustus 2014 in blog | 0 reacties
Onrust over dalende zuivelprijzen

De prijsontwikkeling op de GlobalDairyTrade zorgt voor onrust in Nieuw-Zeeland, een van de belangrijke zuivelexportgebieden in de wereld. Gisteren noteerde de internationale internetveiling voor zuivelgrondstoffen een gemiddelde prijsdaling van ruim 8 procent, evenveel als de laatste openbare verkoop drie weken geleden. De prijsval leidt tot een index van 880. Daarmee komt de veiling op het niveau van de laagste noteringen in het zesjarig bestaan van de GDT.

De prijzen op de wereldzuivelmarkt zijn sinds begin dit jaar met 40 procent gedaald. Het is een desastreuze ontwikkeling, zegt chef economie Cameron Bagrie van de Nieuw-Zeelandse bank ANZ in reactie op de GDT-veiling van gisteren. Bagrie voorziet dat zuivelcoöperatie Fonterra bij verdere daling van de wereldmarktprijzen de melkverwachtingsprijs voor melkveehouders verder naar beneden zal bijstellen.

Fonterra bepaalde die onlangs op 6 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (vet en eiwit), 1 dollar lager dan aan het begin van het seizoen. “Maar de verwachtingsprijs komt eerder uit bij 5 dan bij 6 dollar, als de internationale prijsontwikkeling zo door gaat,” aldus Bagrie. De econoom voorziet vergaande consequenties voor de economie in Nieuw-Zeeland, die voor een flink deel afhankelijk is van de zuivelexport.

Conflicten en spanningen
De neerwaartse prijsontwikkeling op de GDT schrijft de ANZ-analist toe aan een teruglopende vraag die wordt veroorzaakt door conflicten en politieke spanningen, zoals in het Midden-Oosten en Rusland. Ook China neemt minder af dan voorheen, aldus Bagrie.

De zorgen van de banken zijn er ook in de politiek. Labour-leider David Cunliffe verwees naar het recente onderzoek van de zakenbank Goldman Sachs, waarin wordt voorspeld dat er de komende vijf jaar een overschot aan melk ontstaat op de wereldmarkt. “Dat zou kunnen betekenen dat de prijzen nog verder dalen. Als die trend aanhoudt komen meer agrarische bedrijven in financiële problemen, die dan in buitenlandse handen vallen.”

En daarmee refereerde de Labour-leider aan de plannen van het Chinese bedrijf Shanghai Pengxin om het Nieuw-Zeelandse agrarische bedrijf Lochinver Station (13.800 hectare) over te nemen, een transactie die beroering wekt in het land.

Minder pessimistisch
De Federated Farmers in Nieuw-Zeeland zijn minder pessimistisch over de effecten van de internationale prijsontwikkeling. Vice-voorzitter Andrew Hoggard zegt niet direct een gevolg te verwachten voor de melkverwachtingsprijs van Fonterra. De scherpe prijsdaling ziet hij als reactie op een bijna perfect productieseizoen overal ter wereld. Een prijscorrectie is zo bezien een logische ontwikkeling. Ook wijst hij er op dat de vraag groeit. “We zien meer kopers. Op de laatste veilig is 48.380 ton verkocht, dat is de grootste hoeveelheid in het seizoen 2014-2015. Die twee gegevens, meer kopers en de verkochte hoeveelheid, zijn een goede indicatie dat de prijs gaat stabiliseren.”

 

Dit bericht verscheen op de website van ZuivelZicht

Plaats een reactie