Nooit zette Fonterra zo hoog in

Geplaatst door op donderdag, 30 mei 2013 in blog | 0 reacties
Nooit zette Fonterra zo hoog in

Fonterra, de grootste zuivelexporteur ter wereld, geeft een belangrijk signaal over de melkprijsontwikkeling voor het komende jaar. Fonterra gaat ervan uit dat de melkprijs die de leden melkveehouders het komende melkseizoen krijgen met 21 procent stijgt. Nooit zetten de Nieuw-Zeelanders zo hoog in. Het statement duidt er op dat de zuivelverwerkers ervan uitgaan dat op de wereldmarkt de prijzen voor zuivelproducten hoog blijven.

Het Nieuw-Zeelandse concern zet de prijs voor het seizoen dat loopt van mei 2013 tot juni 2014 op 7 NZdollar (4,33 euro) per kilogram milk solids (eiwit en vet) voor het seizoen 2013-2014. De melkprijs is nu 5,80 dollar (3,59 euro) per kilogram milk solids.

Fonterra is een toonaangevende speler onder de zuivelaars en is wereldwijd de enige die het aandurft om voor een heel seizoen een melkprijsniveau af te geven. Die prijs is een belangrijk signaal, ook voor Europese en Nederlandse melkveehouders die steeds meer afhankelijk zijn van de prijsontwikkeling op de wereldmarkt.

Weerslag

Coöperatievoorzitter John Wilson verklaart in een toelichting op de cijfers dat de hoge verwachtingsprijs een weerslag is van de sterke internationale prijzen voor zuivelproducten, met recordprijzen voor melkpoeder in april. Wilson verwacht dat dit hoge prijsniveau aanhoudt in 2013. “En er zijn aanwijzingen dat in 2014 de prijzen relatief sterk blijven.”

De Nederlandse topman van Fonterra, Theo Spierings, verwacht dat de melkproductie tussen de 2 en 3 procent gaat toenemen in het seizoen 2013-1014. Dat herstel volgt op de periode van droogte in de afgelopen vier maanden, de ergste in de laatste dertig jaar in Nieuw Zeeland en verantwoordelijk voor een grote dip in de melkaanvoer van Fonterra.

In een gesprek met persagentschap Bloomberg zegt Spierings dat Fonterra met het verwachte herstel van de melkaanvoer weer op koers ligt voor groei. Het aantrekken van de melkproductie in Nieuw Zeeland zal evenwel niet voldoende zijn om de wereldwijde melkproductie op niveau te krijgen. Spierings verwacht dat de 15 grootste zuivelproducenten in 2013 0.5 procent meer gaan produceren. Dat is 1,2 miljard liter. In 2012 was de groei 1.8 procent (4,5 miljard liter).

Stabiel groeiende vraag

Een half procent is weinig. Zeker als je dat afzet tegen de jaarlijkse groei aan vraag naar zuivelproducten. Die ligt, volgens Spierings, op 2 à 3 procent. Een bescheiden aantrekkende melkproductie bij een stabiel groeiende vraag naar zuivel, het is een recept voor aanhoudende hoge prijzen voor zuivelproducten. Ook in de goede zuiveljaren 2010 en 2011 werden de hoge prijsniveaus in de benen gehouden door de stijgende vraag naar zuivelproducten.

Als dat scenario bewaarheid wordt dan zullen de melkprijzen hier op het huidige niveau blijven. Verdere stijging zit er vooralsnog niet in. Het Productschap Zuivel gaf in zijn marktbericht van mei aan dat de markt een nieuw evenwicht zoekt. De analisten van het schap baseerden dat op de dalende prijzen op de Global Dairy Trade, de wereldwijde internetveiling voor zuivelproducten. | BW

Plaats een reactie