€1,5 mld investeren in stallen

Geplaatst door op vrijdag, 12 april 2013 in blog | 0 reacties
€1,5 mld investeren in stallen

Melkveehouders hebben vorig jaar ruim 200 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van hun stallen. Als je kijkt naar de afgelopen zes jaar loopt dat bedrag op naar 1,5 miljard euro. De melkveehouders moderniseren hun bedrijf met het oog op 2015, het jaar waarin het melkquotumstelsel verdwijnt. Beschouw je álle investeringen (uitbreiding, aankoop melkquotum, modernisering melkinstallatie en machines, uitbreiding veestapel) op melkveebedrijven in de afgelopen jaren, dan investeerden de Nederlandse melkveehouders in de afgelopen tien jaar meer dan 18 miljard, zo berekende Wageningen Universiteit.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de nieuwste investeringscijfers op een rij gezet. Daaruit blijkt dat melkveehouders fors investeren in modernisering van de melkstal, maar ook voortgaan op het pad van schaalvergroting. Vorig jaar is de gemiddelde bedrijfsgrootte van de melkveebedrijven met een halve hectare toegenomen.

De Rabobank, financier van 85 procent van de melkveehouders, bevestigt het beeld. De bedragen van het CBS herkent de bank, zegt Wim Thus. “De laatste 30 jaar heeft de melkveehouderij aan de leiband gelegen van het Brussels landbouwbeleid en was daardoor geremd in zijn ontwikkeling. Nu gaat de sector moderniseren. Dat is de laatste vier, vijf jaar goed zichtbaar. Met name op de bedrijven die in de toekomst verder willen.”

De Rabobank gaat er evenals de grootste zuivelverwerker van Nederland, Royal Friesland Campina, vanuit dat boeren vanaf 2015 fors meer melk gaan produceren. Thus: “We gaan uit van meer dan een miljard kilo melk. Dat is een toename van 15 tot 20 procent.” De zuivelverwerkers investeren honderden miljoenen euro’s in nieuwe fabrieken en uitbreiding van de productiecapaciteit om die extra melk te kunnen verwerken.

Meer melk betekent ook meer mest. En melkveehouders moeten die voor een deel gaan verwerken, zo wil de staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw. Als de boeren dat niet doen, gaat de bewindsvrouw dierrechten invoeren. Dat betekent opnieuw een beperking in de bedrijfsvoering voor de melkveehouders. Dat zou een streep door de rekening zijn van de melkveehouders die nu flink investeren, maar de Rabobank, die voor 10 miljard euro aan krediet heeft uitstaan in de melkveehouderij, ziet dat als verantwoordelijkheid van de boeren zelf. De bank heeft wel zorg over het tempo waarin de mestverwerking van de grond komt, zegt Thus.

Zie ook: Met zuivel valt goud te verdienen

Plaats een reactie